top of page

Khaled Drareni vapautettava terveyssyistä

Päivitetty: 15. syysk. 2020


Vangitun Khaled Dranenin heikentyneestä terveydentilasta huolestuneet kansalliset ja kansainväliset tukikomiteat vaativat yhteisessä vetoomuksessaan toimittajan välitöntä ja ehdotonta vapautusta.


Maaliskuun 2020 lopusta vangittuna ollut algerialainen journalisti Khaled Drareni vaikutti muutoksenhakuoikeudenkäynnin kuulemisessa 8.9.2020 laihtuneelta ja heikentyneeltä. Hänen vapauttamisekseen perustetut tukikomiteat vetoavat Algerian viranomaisiin, jotta nämä palaisivat järjen ja oikeuden tielle ja vapauttaisivat Drarenin välittömästi ja ehdoitta. Syytteet ”yllyttämisestä aseettomaan kokoontumiseen” ja ”kansallisen yhtenäisyyden vaarantamisesta” olivat järjettömiä ja perusteettomia, ja juridinen vainoaminen on vakavasti vaarantamassa toimittajan terveyden.


Khaled Drareni on Casbah Tribune -uutissivuston päätoimittaja sekä Ranskan kansainvälisen tv-kanavan TV5 Monden ja Toimittajat ilman rajoja (RSF) -järjestön Algerian-kirjeenvaihtaja.


Kansainvälinen tukikomitea perustettiin 23.7.2020, ja elokuussa se käynnisti laajan solidaarisuuskampanjan #WeAreKhaled. Syyskuun 7. päivänä RSF järjesti Pariisissa Algerian lähetystön edustalla mielenilmauksen, johon monet tunnetut ranskalaiset televisiotoimittajat osallistuivat. Samana päivänä RSF, Tunisian journalistiliitto ja Amnesty International järjestivät mielenosoituksen Tunisian pääkaupungissa Tunisissa .


Kansallinen Khaled Drareni Support Committee perustettiin elokuun 12. päivänä, kun Drareni tuomittiin kolmeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen. Tukikomiteaan kuuluu juristeja, journalisteja, kansalaisjärjestöjä ja rivikansalaisia. Joka maanantai komitea järjestää Alger’ssa Lehdistötalon edustalla mielenosoituksia, joihin osallistuu satoja toimittajia.


Drarenia on pidetty ankarissa olosuhteissa Koléan vankilassa Algerin lähellä 29. päivästä maaliskuuta. Vetoomustuomioistuimen kuulemisessa syyttäjä vaati kolmen vuoden vankeustuomion korottamista nelivuotiseksi. Oikeuden odotetaan antavan päätöksensä 15.9.2020.


Maailman 180 valtion lehdistönvapautta mittaavassa RSF:n lehdistönvapausindeksissä Algeria sijoittui vuonna 2020 sijalle 146, mikä on viisi pykälää alempana kuin viime vuonna ja 27 sijaa alempana kuin vuonna 2015.


Käännös Päivi Helander


Päivitys 15.9.2020: Vetoomustuomioistuin muutti Drarenin vankeustuomion kaksivuotiseksi. Tukikomiteat vaativat edelleen hänen vapauttamistaan ehdoitta.

Comments


bottom of page