top of page

Julian Assangen kohtalo sinetöidään

Ison-Britannian korkein oikeus käsittelee tänään ja huomenna Wikileaksin perustajan Julian Assangen lopullista hakemusta valittaa luovuttamismääräyksestään.

Kuuleminen merkitsee häntä vastaan ​​aloitetun luovutusmenettelyn päättymistä.


Toimittajat ilman rajoja (RSF) on läsnä oikeudessa tarkkailemassa "päivää X" ja toistaa vaatimuksensa Yhdysvaltain hallitukselle luopua kanteesta Assangea vastaan ​​ja sallia hänen vapauttaminen vankilasta ilman viivytyksiä.


Kahden korkeimman oikeuden tuomarin paneeli on kutsuttu koolle 20.–21. helmikuuta oikeudenkäynnin viimeisen vaiheen Yhdysvaltain hallituksen Assangea vastaan ​​nostamassa luovutusjutussa, jossa käsitellään hänen lopullista hakemustaan ​​valittaa sisäministerin kesäkuussa 2022 allekirjoittamasta luovutusmääräyksestä.


#FreeAssangen kannattajien "päivänä X" tämä kuuleminen merkitsee luovutustapauksen päättymisen alkua, koska näiden tuomareiden hylkäämistä perusteista ei voida enää valittaa.


Kansainvälinen huomio Assangen tapaukseen on lisääntynyt ja hänen vapauttamistaan ​​on vaadittu laajalti sananvapauden ja ihmisoikeusyhteisöjen, toimittajien ja mediajärjestöjen sekä poliittisten päättäjien kesken ympäri maailmaa, myös Assangen kotimaassa Australiassa.


RSF toistaa varoituksensa siitä, että Assangen syytteeseenpanolla olisi hälyttäviä seurauksia journalismin tulevaisuudelle ja se olisi ennennäkemätön isku lehdistönvapaudelle.


"Kaikki katseet on kohdistettu Ison-Britannian korkeimpaan oikeuteen tämän kohtalokkaan kuulemisen aikana, mutta jää nähtäväksi, voiko Britannian oikeuslaitos tarjota jonkinlaista oikeutta estämällä Assangen luovuttamisen näin myöhäisessä vaiheessa. Yhdysvaltain hallitus pystyy edelleen päättämään oikeudellisen tragedian luopumalla 13 vuotta vanhasta Assangea vastaan ​​nostetusta tapauksesta ja lopettamalla loputon vaino. Kenenkään ei pitäisi joutua tällaiseen kohteluun julkisten tietojen julkistamisen vuoksi. On aika suojella journalismia, lehdistönvapautta ja kaikkea oikeuttamme tietoon. On korkea aika vapauttaa Assange."


Rebecca Vincent

RSF:n kampanjajohtaja


On epätodennäköistä, että tuomioistuin antaa päätöksensä välittömästi, vaan todennäköisesti vasta muutaman viikon kuluttua. Jos tuomioistuin hyväksyy osan tai kaikki Assangen valitusperusteista voidaan järjestää uusi käsittely. Jos kaikki perusteet hylätään, Assangen luovuttaminen voi olla välitön. Hänen ainoa jäljellä oleva oikeuskeinonsa olisi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin.


Iso-Britannia ja Yhdysvallat ovat 26. ja 45. sijalla RSF:n indeksissä, 180 maasta.

Comments


bottom of page