Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) iloitsee Venäjän kansan historiallisesta painostuksesta, jonka ansiosta toimittaja Ivan Golunov vapautettiin 11. kesäkuuta. Järjestö kuitenkin muistuttaa, että ainakin kuusi toimittajaa on edelleen vangittuna Venäjällä tekaistujen syytteiden vuoksi.
Poliisi otti Venäjän arvostetuimpiin tutkiviin journalisteihin kuuluvan Ivan Golunovin kiinni viime torstaina. Lauantaina häntä vastaan nostettiin vakava huumesyyte, josta voidaan tuomita 10-20 vuotta vankeutta. Vangitsemisoikeudenkäynnissä hänet määrättiin kotiarestiin. Kaikista syytteistä luovuttiin 11. kesäkuuta.
Golunovin pidätys on malliesimerkki Venäjän poliisin toiminnasta – korruptoituneet poliisiviranomaiset tekaisivat mitä villeimpiä syytteitä hankalana pitämäänsä journalistia vastaan ja jäävät rangaistuksetta. Poliisien käytös kohahdutti Moskovassa ja viranomaiset jopa ilmoittivat tutkivansa poliisien toimintaa, mutta muualla Venäjällä tällainen toiminta on aivan tavanomaista.
Nuori tšetšenialainen journalisti Zhalaudi Geriyev istui vastikään kolmen vuoden vankeustuomion aivan yhtä erikoisesta huumesyytöksestä, kuin Golunovin syyte oli. Ainakin kuusi muuta toimittajaa on Venäjällä tällä hetkellä pidätettyinä. Yksi heistä on Igor Rudnikov, jonka tuomio luetaan 17. kesäkuuta. Tuomio on kymmenen vuotta vankileirillä.
”Viime päivät ovat osoittaneet, että toimittajien pelastaminen sensuurin kynsistä on mahdollista Venäjälläkin, kunhan tuki on tarpeeksi vahvaa. Mutta tämä voitto on rajallinen, jos annamme Golunovin kollegoiden jäädä vankilaan mätänemään. On tullut aika osoittaa mieltä kaikkien muidenkin Venäjällä pidätettyjen toimittajien puolesta”, sanoo Johann Bihr, RSF:n Itä-Euroopan ja Keski-Aasian osaston puheenjohtaja.
Alla esittelemme kuusi Venäjällä vangittua toimittajaa, joita kohtaan on tekaistu syytteitä mielivaltaisesti.
Remzi Bekirov
Bekirov on Krimin niemimaalla verkossa toimivan vaihtoehtomedia Grani.ru:n toimittaja. Hän on erityisesti kirjoittanut Venäjän viranomaisten vainosta tataareja ja ukrainamielisiä aktivisteja kohtaan. Hänet sekä useita muita pidätettiin Krimin niemimaalla maaliskuussa 2019. Bekirovia odottaa mahdollinen elinkautinen tuomio. Häntä syytetään terroristiorganisaatio Hizb-ut-Tahrir yhdeksi johtohahmoksi.
Alexei Nazimov
Niin ikään Krimin niemimaalla toimivan oppositiosanomalehti Tvoya Gazetan toimittaja Nazimov pidätettiin lokakuussa 2016. Hänelle luettiin neljän vuoden ja seitsemän kuukauden vankeustuomio. Syytteen mukaan hän yritti kiristää rahaa valtapuolue Yhtenäisen Venäjän paikallisosastolta. Nazimov on kritisoinut Yhtenäistä Venäjää kirjoituksissaan.
Igor Rudnikov
Rudnikov on Kaliningradin johtavan riippumattoman sanomalehden Novye Kolesan perustaja ja päätoimittaja. Rudnikov tunnetaan hyvin osuvasta tutkivasta journalismista ja hänet on yritetty murhata kaksi kertaa. Rudnikov pidätettiin marraskuussa 2017. Syytteen mukaan hän olisi yrittänyt kiristää rahaa paikallisen erikoispoliisin johtajalta, jonka toimintaa hän oli tutkinut toimittajan työssään. Tuomio luetaan oikeudenkäynnissä 17. kesäkuuta. Hänen sanomalehtensä on tällä välin lakkautettu.
Roman Sushchenko
Ukrainan uutistoimisto Ukrinformin Pariisin kirjeenvaihtaja Sushchenko pidätettiin syyskuussa 2016, kun hän oli käymässä Venäjällä ystävänsä luona. Suljetun oikeudenkäynnin päätteeksi hänet tuomittiin 12 vuodeksi ankaralle vankileirille. Suurin osa syytteistä luokiteltiin salaisiksi.
Alexander Tolmachev
Kahden kaakkois-Venäjällä Donin Rostovin alueella sijaitsevan sanomalehden Upolnomochen Zayavitin ja Pro Rostovin päätoimittaja pidätettiin joulukuussa 2011. Tolmachevia pidettiin vankeudessa laittomasti lähes kolme vuotta ennen oikeudenkäyntiä huolimatta vakavista terveysongelmista. Lopulta hänet tuomittiin yhdeksäksi vuodeksi vankileirille. Tolmachevia syytettiin hänen toimittajan työssään kritisoimien henkilöiden kiristyksestä.
Alexander Valov
Sochin alueella toimivan uutissivusto BlogSochin päätoimittaja Valov tunnetaan hyvin paikallisiin viranomaisiin kohdistetusta kritiikistä. Hänet pidätettiin tammikuussa 2018. Syytteen mukaan hän oli yrittänyt kiristää rahaa paikalliselta parlamentin jäseneltä, jota hän oli kritisoinut kirjoituksissaan. Valov tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankilaan valeoikeudenkäynnin päätteeksi. Hänen uutissivustonsa on sittemmin hakkeroitu, eikä ole enää saatavilla.
Venäjä on Toimittajat ilman rajoja -järjestön tuoreessa lehdistönvapausindeksissä sijalla 149. Indeksissä listataan 180 maata niiden lehdistönvapaustilanteen mukaan.
Teksti: Nelli Tuominen
Comentários