top of page

Årssammanställning 2019: Färre journalister dödas i tjänsten samtidigt som fler fängslas

Under 2019 dödades totalt 49 journalister i tjänsten, medan 389 journalister sitter fängslade och 57 journalister hålls som gisslan. Detta enligt pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränsers årssammanställning av våld och övergrepp mot journalister. Samtidigt som pressfriheten fortsätter att minska världen över och journalister är allt mer utsatta, är antalet dödade journalister det lägsta på 16 år. 


Reportrar utan gränser (RSF) rapporterar att 49 journalister har dödats i tjänsten i år vilket är den lägsta nivån sen 2003. Med en historisk nedgång på 44 procent från förra året bryts de senaste tio årens genomsnitt på 80 journalister per år som mist livet i samband med sin yrkesutövning. Även om antalet har minskat kraftigt sen 2012 och 2013, fortsätter Syrien att vara det dödligaste landet för journalister tillsammans med Mexiko (10 dödade journalister i respektive land).


Årets låga siffra beror främst på att färre journalister dödas i krigsområden. I de tre länderna Syrien, Jemen och Afghanistan har sammanlagt 17 journalister dödats under året, jämfört med 34 under förra året.


I länder utan krig dödas fortfarande lika många journalister som tidigare. I Mexiko har lika många journalister dödats som förra året (10). I år dödades det lika många journalister i Latinamerika (14) som i Mellanöstern. Skillnaden är att det i Latinamerika inte pågår några krig.


Fler journalister (59 procent) dödas idag i länder där det råder fred än i länder med krig. Samtidigt har antalet journalister som mördats eller varit föremål för en direkt attack ökat med två procent mot förra året.


Samtidigt som färre journalister dödas visar sammanställningen att allt fler journalister fängslas. I år rör det sig om en ökning på 12 procent jämfört med förra året, eller totalt 389 journalister på global nivå. Närmare hälften av dem sitter i fängelse i tre länder: Kina, Egypten och Saudiarabien. Efter Kinas ökade kampanj mot den uiguriska befolkningen i Xinjiang är landet världens överlägset största fängelse för journalister med nästan en tredjedel (120 fängslade journalister) av det globala antalet. 


Läs hela rapporten

Om Reportrar utan gränsers rapport Sen 1995 har Reportrar utan gränser varje år sammanställt statistik över våld och övergrepp mot journalister i världen. Årssammanställningen baseras på detaljerad och verifierad data som med säkerhet kan fastställa att en journalist dödats, fängslats, kidnappats eller försvunnit i samband med sin yrkesutövning.


För mer information eller kommentarer kontakta:


Jarmo Mäkelä, ordförande, Reportrar utan gränser Finland jarmoamakela@gmail.com, 040 844 2609

bottom of page