top of page

Vetoomus Suomen hallitukselle: Afganistanin välittömässä hengenvaarassa olevia toimittajia autettava



Lehdistötiedote 21.8.2021


Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osasto on toimittanut hallitukselle luottamuksellisesti tiedoksi luettelon afganistanilaisista toimittajista, joiden arvioidaan olevan välittömässä hengenvaarassa.


Luettelo sisältää tiedot 26 toimittajasta, joista 19 on naisia ja 7 miehiä. Nimet, tiedot työnantajista ja perhesuhteista, sekä yhteystiedot on koottu Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) päämajassa Pariisissa. Se on toimitettu kaikille järjestön kansallisille osastoille sillä toivomuksella, että se toimitetaan edelleen kyseisten maiden hallituksille.

Vetoamme Suomen hallitukseen, jotta se evakuoidessaan henkilöitä Afganistanista ottaisi mahdollisuuksien mukaan huomioon myös nämä henkilöt, tarjoaisi heille ainakin tilapäistä suojaa ja hyväksyisi heidät mukaan Kabulista evakuoitavien joukkoon.


RSF on pyrkinyt myös suoraan vaikuttamaan siihen, että Afganistanissa toimivien journalistien turvallisuus taataan. Järjestön edustaja keskusteli 15.8.2021 Talebanin edustajan Zabihullah Mujahidin kanssa, joka vakuutti, että toimittajat saavat vapaasti jatkaa journalistista työtään.


Lisäksi RSF on lisäksi esittänyt, että YK:n turvallisuusneuvosto pitäisi epävirallisen kokouksen, jossa laadittaisiin yhteinen suunnitelma Afganistanin journalismin tukemiseksi.


Lisätiedot:

Jarmo Mäkelä

puheenjohtaja

Toimittajat ilman rajoja Suomi ry

040 844 2609



Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page