top of page

VENÄJÄ: Ingušiassa kolme vuotta sitten tapahtuneen hyökkäyksen tutkinta on pysähtynyt

Päivitetty: 13. maalisk. 2019

Toimittajat ilman rajoja (RSF) kehottaa Venäjän viranomaisia jatkamaan kolme vuotta sitten tapahtuneen hyökkäyksen tutkintaa ja löytämään teosta vastuussa olevat henkilöt. Syyllisiä ei ole edelleenkään löydetty, vaikka teko oli yksi viime vuosien järkyttävimmistä toimittajiin kohdistuneista hyökkäyksistä Venäjällä.


Toimittajia ja ihmisoikeusaktivisteja kuljettanut minibussi joutui hyökkäyksen kohteeksi Venäjän Kaukasiassa 9. maaliskuuta 2016. Naamioituneet hyökkääjät pysäyttivät ryhmää kuljettaneen bussin lähellä Ingušian ja Tšetšenian välistä rajaa, ja pahoinpitelivät ryhmän jäseniä. Tämän jälkeen bussi sytytettiin tuleen.

Ryhmä oli venäläisen kidutuksen vastaisen komitean järjestämällä kiertueella. Mukana oli muun muassa ruotsalainen toimittaja Maria Persson Löfgren, norjalainen toimittaja Øystein Windstad ja venäläisistä toimittajista Egor Skovoroda, Alexandra Elagina, Anton Prusakov ja Mikhail Solunin.


Hyökkäyksen jälkeen presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kuvaili hyökkäystä sietämättömäksi ja sanoi että kaikki mahdollinen tehdään tapauksen selvittämiseksi. Peskov myös sanoi luottavansa siihen, että viranomaiset ryhtyvät entistä aktiivisempiin toimiin syyllisten löytämiseksi.


Tšetšenian presidentin edustaja Alvi Karimov on kritisoinut RSF:ää alueella vallitsevan rankaisemattomuuden ja pelottelun ilmapiirin korostamisesta.


— Jos tällainen järkyttävä hyökkäys jää rankaisematta, se lähettää katastrofaalisen signaalin toimittajille, jotka tutkivat Venäjän Kaukasian ihmisoikeusrikkomuksia, sanoo RSF:n Itä-Euroopan ja Keski-Aasian toimipisteen johtaja Johann Bihr RSF:n tiedotteessa.


— Liittovaltion ja paikallisten viranomaisten velvollisuus on kunnioittaa hallituksen korkeimmalla tasolla tehtyjä lupauksia ja Venäjän kansainvälisiä velvoitteita toimittajien turvallisuuden suhteen.


RSF huomauttaa, että monissa YK:n päätöslauselmissa hallituksilta vaaditaan puolueettomia, nopeita, perusteellisia, riippumattomia ja tehokkaita tutkimuksia toimittajiin kohdistuvista väkivallanteoista.


Venäjä on RSF:n vuoden 2018 lehdistönvapausindeksissä sijalla148. Indeksissä on yhteensä 180 maata.



Petri Tyynmaa

bottom of page