USA: Chelsea Manning pidätettiin uudelleen

Chelsea Manning on vangittu uudelleen WikiLeaks-vuotojen takia. Hänet vapautettiin jo aiemmin seitsemän vuoden vankilassa olon jälkeen.


Toimittajat ilman rajoja (RSF) on huolestunut siitä, että tietovuotaja Chelsea Manning vangittiin uudelleen. Yhdysvaltain hallituksen tietoja vuotanut Manning vangittiin 8.3.2019, koska hän kieltäytyi enää todistamasta WikiLeaks-tapauksesta.


Entinen Yhdysvaltain armeijan analyytikko määrättiin pidätetyksi osana viimeisiä WikiLeaks-tutkimuksia. Hän pysyy vangittuna, kunnes suostuu todistamaan oikeudessa.


Manning on suorittanut aiemmin vankilatuomion, jonka sai vuodettuaan WikiLeaks-sivustolle Irakin ja Afganistanin sodan arkaluonteista aineistoa. Presidentti Barack Obama muutti Manningille määrättyä, 35 vuoden vankilatuomiota, ja Manning vapautettiin vuonna 2017.


"Uusi pidätys on raskas toimenpide Chelsea Manningia vastaan. Hän on todistanut jo aiemmin, vuonna 2013 siitä, mitä tietoja he WikiLeaksin kanssa ovat jakaneet", Daphne Pellegrino, RSF: n Pohjois-Amerikan viraston edustaja toteaa.


Tietovuotajien toiminta on tärkeä kanava saada tietoa hallinnon toimista.


”Tietovuotajia ei pitäisi kohdella rikollisina. Heidän pitäisi saada tunnustusta rohkeasta toiminnastaan demokratian puolesta. Manningin tuomion ja uuden pidätyksen kaltaiset toimet uhkaavat vakavasti Yhdysvaltojen lehdistönvapautta”, Pellegrino toteaa.


Yhdysvaltain hallinto on uhannut avoimesti murtaa tietovuotajien toiminnat.


Yhdysvaltojen sijoitus RSF:n vuoden 2018 lehdistönvapausindeksissä on 45:s. Indeksissä on mukana 180 maata.


Teksti Arja Krank