top of page

Ukraina: yhdeksäs toimittaja kuoli

Venäläinen tarkka-ampuja ampui 26. huhtikuuta ukrainalaisen toimittajan Hersonin kaupungin liepeillä Etelä-Ukrainassa. Hän on yhdeksäs Ukrainassa kuollut toimittaja sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä helmikuussa 2022. Toimittaja avusti La Repubblica -sanomalehden italialaista toimittajaa, joka haavoittui olkapäähän. Toimittajat ilman rajoja (RSF) pitää hänen kuolemaansa Venäjän sotarikoksena.


Bohdan Bitikin ruumis löytyi yön aikana Antonivski- sillalta lähellä Hersonia. Bitikillä oli yllään vaate, jossa oli luki sana PRESS. Hänellä ei ollut yllään luodinkestävää liiviä.


”Journalistia vastaan tehty tahallinen hyökkäys aseellisen konfliktin aikana on kansainvälisen oikeuden mukaan sotarikos. Bohdan Bitikin kuolema on muistutus siitä, että asevoimat käyttävät heitä kohteina, vaikka heillä olisi velvollisuus varmistaa siviilien, myös toimittajien, turvallisuus. Esitämme vilpittömän osanottomme surmatun toimittajan omaisille. Jatkamalla tiedottamista kansainvälisille oikeusviranomaisille teemme kaikkemme varmistaaksemme, että tämä rikos ei jää rankaisematta.”


Jeanne Cavelier

RSF:n Itä-Euroopan ja Keski-Aasian deski


RSF on tähän mennessä tehnyt seitsemän kantelua Kansainväliselle rikostuomioistuimelle ja Ukrainan valtakunnansyyttäjälle yhteensä 44 Ukrainassa tehdystä rikoksesta, jotka koskevat yli 100 toimittajaa ja 11 televisio- ja radiotornia tai laitteistoa.


46-vuotias Bitik oli kiovalainen toimittaja, joka usein työskenteli italialaisten tiedotusvälineiden kanssa Ukrainan sodassa. Hersonissa hän avusti La Repubblican kirjeenvaihtajaa Corrado Zuninoa, jonka kanssa hän oli työskennellyt aiemmin viisi kertaa.


Ennen eilistä kohtalokasta ammuskelua Bitik ja Zunino olivat raportoineet kaupungista, joka vapautettiin useita kuukausia sitten. Zunino vietiin Odessan sairaalaan hoitoon olkapäähän saamaansa ampumahaavan takia, jonka hän sai samassa ammuskelussa huolimatta siitä, että hänellä oli yllään luodinkestävä liivi, jossa oli sana PRESS.


Bitik ja Zunino ammuttiin surullisen kuuluisan Antonivski-sillan Ukrainan puolella. Silta ylittää Dnipro-joen lähellä Hersonia. He olivat poistumassa alueelta, kun venäläiset tarkka-ampujat alkoivat ampua heitä, vaikka heidät selvästi tunnistettiin.


Bitikin perheeseen kuului vaimo ja poika. Kahdeksan muuta toimittajaa – kolme ukrainalaista ja viisi ulkomaalaista toimittajaa – on kuollut työtehtävien yhteydessä Ukrainassa vuonna 2022.

bottom of page