top of page

Tšuvassian johtaja siivoaisi pois kriittiset toimittajat

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) esittää Mihail Ignatjevin saattamista edesvastuuseen väkivaltaan yllyttämisestä, koska hän oli vaatinut ”siivottavaksi” toimittajat, jotka kritisoivat vallanpitäjiä.


Volgan keskijuoksulla sijaitseva Tšuvassia on yksi Venäjän federaation 21 tasavallasta. Venäjän lehdistön päivänä 18.1.2020 Tšuvassiassa järjestettiin aiheesta tilaisuus, jossa puhui tasavallan päämies Mihail Ignatjev. Hän vaati, että asioita ”vääristelevät” journalistit pitäisi ”siivota”, käyttäen venäjän sanaa močit’, joka alamaailman slangissa merkitsee tappamista. Sanaa käytti 11 vuotta sitten myös Venäjän silloinen pääministeri Vladimir Putin viitatessaan Tšetšenian taistelijoihin.


Ignatjev antoi ymmärtää, että taukoamatta arvostelevat toimittajat nostattavat mielenosoituskokoontumisia ja levottomuutta. Samalla he siirtävät huomiota pois hyvistä asioista kuten viheralueiden ja julkisten tilojen parantamisesta ja uusien toimialojen kehittämisestä. Hän kehotti journalisteja julkisesti moittimaan tällaisia kollegoitaan.


Ignatjev selitteli sanojaan 20.2.2020: hänellä on aina ollut korrektit suhteet toimittajiin, jotka arvostelevat objektiivisesti ja laativat artikkelinsa oikein. Hän pyysi ”hyväntahtoisena ihmisenä” anteeksi niiltä, joita kenties oli järkyttänyt sanalla ”siivota”. Hän selitti tarkoittaneensa sitä, että paljastetaan totuus niistä, jotka kutsuvat itseään journalisteiksi mutta joiden ainoana tarkoituksena on horjuttaa kaikin keinoin luottamusta päättäjiin.


”Mikään ei oikeuta poliitikkoa esittämään tällaista väkivaltaisuutta”, sanoo Jeanne Cavelier, joka vastaa RSF:n Itä-Euroopan ja Keski-Aasian toimistosta.


"Mihail Ignatjevin tulee erota, sillä hän on rikkonut Tšuvassian perustuslain 4 luvun 3 artiklaa, jonka mukaan presidentin on suojeltava kansalaisten oikeuksia, vapautta ja ihmisoikeuksia. RSF katsoo lisäksi, että hänet on asetettava syytteeseen Venäjän rikoslain 282 artiklan mukaisesta vihan lietsomisesta yhteiskuntaryhmää kohtaan. Kommenteista nousseen hälyn jälkeen Ignatjev kyllä pahoitteli, mutta tämän osittaisen anteeksipyynnön tarkoitus oli vain vahvistaa hänen kritiikkiään riippumattomia toimittajia kohtaan."


Ignatjev ei ollut ensimmäistä kertaa suorasanaisten toimittajien kimpussa. Tammikuussa 2019 hän moitti Tšuvassian urheilulaitoksia koskevan doping-raportoinnin olevan “keksittyä ja valhetta”, vaikka Venäjän anti-doping toimisto (RUSADA) oli vahvistanut tapaukset.


Venäjän Lehdistön päivän aattona myös toinen aluejohtaja, Mordvan tasavallan päämies valitteli omapäisten journalistien hyökkäyksistä häntä vastaan. Ignatjevin tavoin hän katsoo heidän vahingoittavan aluehallinnon toimintaa.


Vuonna 2019 Venäjä oli 180 maan lehdistönvapautta mittaavan World Press Freedom Indexin sijalla 149.


Suomenkielinen teksti: Päivi Helander


Linkkejä:


bottom of page