Tunnetun venäläisbloggaajan kimppuun hyökättiin Lounais-Venäjällä

Päivitetty: 5. kesä 2019

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) kehottaa tutkimaan täysivaltaisesti ja puolueettomasti viime viikonloppuna tapahtunutta väkivaltaista hyökkäystä Vadim Kharchenkoa kohtaan. RSF haluaa myös kiinnittää huomiota alueen väkivaltatekojen selvittämättä jättämiseen.


Bloggaaja Vadim Kharchenko pitää tunnettua blogia Krasnodarin kaupungissa Lounais-Venäjällä. Kesäkuun ensimmäinen päivä Kharchenko houkuteltiin myöhään yöllä hiljaiselle asuinalueelle. Hänelle oli luvattu tapaaminen poliisin kanssa. Poliisin oli määrä kertoa hänelle sisäpiiritietoa poliisien laittomista käytännöistä.


Kharchenko ei nähnyt paikalla ketään ja päätti poistua, jolloin kaksi ihmistä

hyökkäsi hänen kimppuunsa. He löivät häntä päähän, puukottivat kahdesti ja

aiheuttivat hänelle kolme muuta vauriota venäläisellä trauma-aseella. ”Häivy

täältä, Vadim”, he sanoivat ennen lähtöään.


Kharchenko onnistui saamaan vammoihinsa sairaalahoitoa. Hän ilmoitti joutuneensa hyökkäyksen kohteeksi vasta kaksi päivää myöhemmin. Hänen oikean käden sormistaan kolme ​​on edelleen halvaantuneita.


”Hyökkäys Vadim Kharchenkoa kohtaan on erityisen huolestuttavaa, sillä avoimesti asioista kertovien toimittajien pelottelu on nykyisin yleistä Krasnodarin alueella,” sanoo Johann Bihr, RSF:n Itä-Euroopan ja Keski-Aasian osaston johtaja.


”On korkea aika lopettaa rankaisematta jättäminen, se ruokkii myrkyllistä ilmastoa. Kaikki mahdolliset keinot on käytettävä, jotta tämän hyökkäyksen tekijä ja sen takana olevat henkilöt saataisiin selville."


Kharchenko käsittelee YouTube-kanavallaan ”Lichnoe Mnenie” (Henkilökohtainen mielipide) paikallisia poliittisia ja oikeudellisia skandaaleja, poliisin toimintaa sekä muita alueellisia ongelmia. Hänen päälleen on käyty myös vuonna 2017 ja hänen autonsa sytytettiin palamaan viime vuonna.


Huolimatta monista YK: n päätöslauselmista, joissa maita kehotetaan toteuttamaan puolueettomia, nopeita, perusteellisia, riippumattomia ja tehokkaita selvityksiä toimittajiin kohdistuvissa väkivaltaisuuksissa, on rankaisemattomuus edelleen toistuva ongelma Venäjällä. Maa on RSF:n kansainvälisen lehdistönvapausindeksin sijalla 149. Listalla on 180 maata.


Teksti: Anastasia Ranta