top of page

Tre kvinnliga journalister prisas för mod, påverkan och oberoende

Internationella Reportar utan gränser delar i år ut sina tre pressfrihetspris till tre kvinnliga journalister som trotsat hot, hat, trakasserier och förtryck för att utföra sitt arbete. Pristagarna är Eman al Nafjan från Saudiarabien, Pham Doan Trang från Vietnam och Caroline Muscat från Malta.


Internationella Reportar utan gränser delar ikväll, den 12 september, ut sitt pressfrihetspris i tre kategorier: Mod, Påverkan och Oberoende.


I kategorin Mod prisas den saudiarabiska journalisten Eman al Nafjan, som grundat sajten Saudiwomen's Weblogoch skrivit för en rad internationella tidningar såsom The Guardian och New York Times. Hon ledde också kampanjen för kvinnors rätt att köra bil i Saudiarabien. I maj förra året greps hontillsammans med andra kvinnorättskämpar, men släpptes kort därpå. Saudiarabiska myndigheter anser fortfarande att hon utgör en säkerhetsrisk. Hon är stämplad som landsförrädare och riskerar 20 år i fängelse.


I kategorin Påverkan prisas den vietnameiska journalisten Pham Doan Trang, som grundat nättidningen Luât Khoaoch är redaktör för tidningen The Vietnamese. Det handlar om två oberoende tidningar med tydligt rättighetsfokus som står upp mot den vietnamesiska enpartistaten. Hon har även skrivit en rad artiklar och reportage om homo-, bi-, trans- och queer-personers rättigheter i landet. Hon har gripits och fängslats flera gånger utan rättegång, senast i år.


I kategorin Oberoende prisas den maltesiska journalisten Caroline Muscat som grundat den oberoende nättidningen The Shift News, som granskar korruption och hot mot pressfriheten på Malta. Caroline Muscat har avslöjat flera korruptionsaffärer med kopplingar till den högsta politiska makten i landet. The Shift News har stått emot flera försökatt tysta tidningen och släcka sajten. För fyra år sedan uppmärksammades Caroline Muscats arbete av den Europeiska kommissionen.


Vinnarna utses av en jury bestående av ordföranden för Reportrar utan gränsers sektioner i Finland, Schweiz, Spanien, Sverige, Tyskland och Österrike samt de 15 medlemmarna i internationella Reportrar utan gränsers rådgivande organ.

Det internationella pressfrihetspriset som brukar delas ut i Paris, delas för första gången ut i Tyskland, på Deutsches Theater i Berlin. I Sverige delar Reportrar utan gränser Sverige ut sitt årliga pressfrihetspris den 3 maj varje år. Senast gick det svenska priset till den mexikanska journalisten Ismael Bojórquez.

bottom of page