top of page

Smocka: Finland är pressfrihetens fallna stjärna

Ägare för mediebolag bör hålla sig borta från vad journalister rapporterar om. Yrsa Grüne-Luoma, ordförande för Reportrar utan gränser, menar att de flesta ägare försäkrar att de håller sig borta. Mediebolagsägare som blandar sig i är inte bara ett problem i Finland och Norden utan också globalt.– Det finns grund för en viss oro, man måste se upp så det inte tillkommer restriktioner. Allt färre äger medierna, det betyder färre röster och det är inte bra för demokratin, säger Grüne-Luoma.

Ett medieföretag som skulle kunna ha stort inflytande över journalistiken är Rupert Murdochs imperium News Corp. Massmedia koncernen äger 30 publikationer och nio mediebolag runt om i världen. De äger bland annat New York Post i USA, Sky News i Australien och The Sun i Storbritannien. 


– Det finns skäl att värna om integriteten för journalister, säger Grüne-Luoma. 

Grüne-Luoma citerar Journalistens chefredaktör Maria Pettersson, och betonar medieföretagen som en del av demokratin framom egen vinst. 


För några dagar sedan skrev nya ordförande för digitaliseringsgruppen i regeringsförhandlingarna Sebastian Tynkkynen (Sannf), på Twitter att han vill skära ner på Yles budget. På onsdagen den tredje maj skrev Tynkkynen en ny tweet där han frågade vilka kanaler eller innehåll som var oumbärliga, då han menade att många hade föreslagit att halvera budgeten. Petteri Orpo (Saml) säger som svar till Tynkkynens tweets att ”vi ska verkligen inte blanda oss i innehållsproduktionen”.


– Pressfriheten har år för år försämrats i världen, säger Yrsa Grüne-Luoma.

I Reportrar utan gränsers rapport den tredje maj fick Finland placering fem på pressfrihetindexet överlag, men sjönk från plats 10 till 23 när det kommer till journalisters säkerhet. En anledningen är domen mot två journalister från Helsingin Sanomat, domen om röjande av statshemlighet föll 27 januari 2023. Grüne-Luoma poängterar ändå att det går bra att vara journalist i Finland. Finlands lagrum, politiska och samhälleliga kontext är fortfarande bra, men det finns en orospunkt som funnits länge.

Det är inte bara domen mot Helsingin Sanomat som påverkat Finlands index för journalisters säkerhet. Vid mätning av säkerheten för journalister i Reportrar utan gränsers index, är en tredjedel av mätningen direkta fysiska angrepp mot journalister. Förra året anmäldes fem fysiska angrepp mot journalister i Finland. Jämfört med tidigare år är det en betydande ökning. Angreppen var i samband med demonstrationen ”Convoy” i februari 2022.

– Finland har varit en stjärna bland länder, därför har de nya indexsiffrorna upplevts som en osäkerhet, säger Grüne-Luoma.


Text och bild: Michelle Lindell Ojala




bottom of page