RSF tarjoaa nyt interaktiivisen palautetyökalun, jolla voi parantaa journalismin luotettavuutta

Journalism Trust Initiativen (JTI) ensimmäinen vaihe on käynnistynyt, kun sen kehittämät luotettavan journalismin standardit julkaistiin verkkoon kommentoitaviksi. Aikaa kommentoida on 18. lokakuuta saakka.


Journalism Trust Initiative on kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön RSF:n ja sen yhteistyökumppaneiden aloite, joka toiminnallaan tähtää journalismin luotettavuuden parantamiseen. JTI:n kehittämien standardien käyttäminen auttaa tiedotusvälineitä luomaan terveellistä ja todenmukaista informaatioympäristöä.


Toisin kuin muut projektit ja luotettavuusindikaattorit, JTI keskittyy itse journalistiseen työprosessiin vaikuttamiseen, ei yksittäisten artikkeleiden analysointiin. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että mediakanavat olisivat läpinäkyviä esimerkiksi olemalla omistajuuden, tulojen lähteiden ja ammatillisten suojatoimenpiteiden suhteen.


Standardit kehitetään yhteistyönä yleisön kanssa


Yli 120 asiantuntijaa on toukokuusta 2018 alkaen kehittänyt journalismin luotettavuuden ammatillisia standardeja JTI:n antamissa kehyksissä. Asiantuntijat edustavat paikallisia tiedotusvälineitä, kuluttajajärjestöjä, teknologiayrityksiä, sääntelyviranomaisia ja kansalaisjärjestöjä.


Tämän vuoden kesäkuun alussa virallinen dokumentti standardeista hyväksyttiin. Se sisältää listan kriteereistä koskien journalismin läpinäkyvyyttä, ammattimaisuutta ja eettisiä käytäntöjä. Lista on myös käännetty konekieliseksi kyselylomakkeeksi, jotta se on hyödyksi uutisten algoritmisessa jakelussa.


Osoitteessa jti-rsf.org sekä yleisö että ammatillinen yhteisö voi kommentoida JTI:n standardiehdotuksia ja täten vaikuttaa lopullisiin standardeihin. Yleisön konsultointi on tärkeää, jotta lopullinen dokumentti saa mahdollisimman laajan tuen. JTI odottaa kommentteja 18. lokakuuta mennessä. Yleisöä ja ammattilaisia pyydetään kommentoimaan jokaista kuuttatoista ehtoa, niiden sivuehtoja ja tarkistuslistaa.


Tämän lisäksi saatavilla on palaute- ja kommenttilomake, joka on julkaistu CEN:in (European Committee for Standardization) nettisivuilla. JTI arvioi kaikki saadut kommentit ensin pienissä työryhmissä, minkä jälkeen tehdään lopullinen arvio, joka julkaistaan vuoden loppuun mennessä.


Standardit käyttöön ensi vuoden alusta


Lopullinen dokumentti tulee kaikentyyppisten tiedotusvälineiden saataville alkuvuodesta 2020. Sitä voidaan käyttää oman toiminnan itsearviointiin ja halutessaan myös ylimääräiseen toiminnan tarkastukseen.


Journalism Trust Initiative (JTI) on kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF), European Broadcasting Unionin (EBU), Global Editors Networkin (GEN) ja tiedotustoimisto Agence France Pressen AFP:n julkaisema työkalu, joka toiminnallaan tähtää journalismin luotettavuuden parantamiseen. Hanke on toteutettu Craig Newmark Philanthropiesin myöntämällä apurahalla.


Teksti: Julia Harjanne