RSF kutsuu Jamal Khashoggin puolison muistotilaisuuteen

Khashoggin kihlattu pääsee vihdoin muistamaan edesmennyttä miestään


Toimittaja Jamal Khashoggin kihlattu Hatice Cengiz ei koskaan saanut haudata miestään, joka murhattiin Saudi Arabian konsulaatissa Istanbulissa 2. lokakuuta 2018. Nyt kansainvälinen RSF on kutsunut hänet julkistamaan miehensä nimen ja kannanoton muistotilaisuudessa, joka järjestetään 10. lokakuuta Ranskan Bayeuxissa. Tilaisuus on osa Bayeux-Calvados-Normandy -palkintotilaisuutta, jossa kunnioitetaan sotatilanteissa menehtyneitä toimittajia.


”Jamal Khashoggin murha oli hyökkäys kaikkia toimittajia, journalismia ja ihmisten sanan- ja ilmaisunvapautta vastaan”, RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire sanoi. ”Me seisomme Hatice Cengizin ja muiden perheiden rinnalla, jotka ovat menettäneet läheisensä vain siksi, että he olivat toimittajia. Taistelemme yhdessä totuuden ja oikeudenmukaisuuden puolesta.”


Paikalle on tulossa myös monen muun edesmenneen toimittajan läheisiä. 29-vuotias toimittaja Lyra McKee ammuttiin huhtikuussa hänen raportoidessaan Pohjois-Irlannissa tapahtuvista levottomuuksista, irakilainen kurditoimittaja Bakhtiyar Haddad tapettiin kesäkuussa 2017 Mosulin taistelussa ja ranskalainen uutistoimisto AFP:n toimittaja Marc Filloux katosi Kambodiassa vuonna 1974.


Meksikossa eniten menehtyneitä toimittajia


Tänä vuonna eniten toimittajia on kuollut Meksikossa, jossa vähintään 10 toimittajaa on menehtynyt. Yhdeksän meksikolaisen toimittajan nimi on kaiverrettu vuoden 2019 muistomerkkiin. Luku on enemmän kuin esimerkiksi Syyriassa tai Afganistanissa, joissa molemmissa on kuollut tänä vuonna 4 toimittajaa. Meksiko on RSF:n lehdistönvapausindeksin sijalla 144.


Muistomerkkiin kaiverretut meksikolaistoimittajat ovat Jesús Alejandro Márquez Jiménez, Mario Leonel Gómez Sánchez, Rubén Pat, José Guadalupe Chan Dzib, Rafael Murúa Manríquez, Jesús Eugenio Ramos Rodríguez, Santiago Barroso, Telésforo Santiago Enríquez ja Francisco Romero Díaz.


Lisätietoja:


Kansainvälisen RSF:n yhteyshenkilöt.


Emilie Poirrier epoirrier@rsf.org

(0033 ) 6 77 92 16 77


Sophie Minodier sminodier@rsf.org

(0033) 6 26 49 37 53