top of page

Rajua väkivaltaa journalisteja kohtaan Yhdysvaltain mellakoissa


Mies heiluttaa BlackLivesMatter -lippua seisten CNN:n logon päällä


Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin harjoittama median herjaaminen on johtanut karmivaan lopputulemaan, kun journalistit ovat kohdanneet ennennäkemätöntä väkivaltaa Yhdysvaltain mellakoissa.

Ainakin kolmessakymmenessä kaupungissa Yhdysvalloissa on järjestetty mielenosoituksia poliisin tapettua pidätystilanteessa tukehduttamalla viikko sitten aseettoman afroamerikkalaisen George Floydin. Mielenosoitukset ovat myös levinneet väkivaltaisiksi mellakoiksi, joissa sekä poliisi että mielenosoittajat ovat hyökänneet myös kymmenien toimittajien kimppuun.

Mellakoista on dokumentoitu ainakin 68 väkivallantekoa toimittajia kohtaan. Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) tuomitsee hyökkäykset ja vaatii välittömiä toimenpiteitä journalistien suojelemiseksi.

Journalisteja on ammuttu kumiluodeilla, lyöty, uhkailtu ja häiriköity, he ovat altistuneet kyynelkaasulle, heitä on pidätetty ja heidän työvälineitään on rikottu. RSF vaatii, että Yhdysvaltain viranomaiset takaavat mielenosoituksista raportoivien toimittajien turvallisuuden ja että poliisia ohjeistetaan jättämään journalistit joukkojenhallintatoimien ulkopuolelle.

”Presidentti Trumpin vuosia kestänyt median mustamaalaus kantaa nyt hedelmää. Sekä poliisi että mielenosoittajat ovat kohdistaneet väkivaltaa journalisteja kohtaan, ja poliisi on tehnyt tarpeettomia pidätyksiä”, sanoo RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire.

”On jo pitkään ollut ilmeistä, että presidentin harjoittama herjaaminen johtaa jonain päivänä fyysiseen väkivaltaan. Järjestömme on varoittanut mediaan kohdistuvan avoimen vihamielisyyden seurauksista, ja nyt todistamme ennennäkemätöntä toimittajiin kohdistuvaa väkivalta-aaltoa Yhdysvalloissa. RSF vaatii Yhdysvaltojen kunnioittavan perustuslakiaan puolustamalla lehdistönvapautta ja maan viranomaisten suojelevan journalisteja.”

Yhdysvaltain mellakoista on uutisoinut Suomessa esimerkiksi Yle. Monet Floydin kuoleman laukaisemat, rasismia vastustavat mielenosoitukset ovat edelleen rauhallisia, mutta eri puolilla maata tapahtumat ovat myös kärjistyneet väkivaltaisiksi. Yle toteaa, ettei ole selvää, ketkä ovat vastuussa mielenosoitusten kärjistymisestä, mutta useat tahot arvelevat ääriryhmien olevan osallisia mellakoihin.

Vakavimpia toimittajia kohtaan tehtyjä hyökkäyksiä:

Yhdysvallat sijoittuu huhtikuussa julkaistussa maailman lehdistönvapausindeksissä sijalle 45. Maa putosi vuonna 2019 ensimmäistä kertaa ongelmamaiden joukkoon, mutta nousi hienoisesti tänä vuonna. Indeksissä mitataan 180 valtion lehdistönvapaustilannetta.

Suomennos: Nelli Jäntti-Tuominen

bottom of page