top of page

Malesian poliisi tutkii koronapidätyksistä kirjoittanutta toimittajaa


Kirjeenvaihtaja Tashny Sukumaran
Malesian rikostutkintaosasto jatkaa tutkintaa Tashny Sukumarania vastaan. Kuva: ST.

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja (RSF) kehottaa Malesian viranomaisia ​​luopumaan kaikista toimittaja Tashny Sukumaraniin kohdistuvista syytteistä. Sukumaraa uhkaa mahdollisesti jopa kahden vuoden vankeusrangaistus, sillä hän kirjoitti siirtolaistyöntekijöihin kohdistetuista joukkopidätyksistä, joita maassa on tehty koronaviruspandemian hillitsemiseksi.


Tashny Sukumaran toimii hongkongilaisen South China Morning postin Kuala Lumpurin kirjeenvaihtajana. Hän kirjoitti lehteen paperittomien siirtolaistyöntekijöiden joukkopidätyksistä yhdessä toimittaja Bhavan Jaipragasin kanssa. Nyt hänet on määrätty poliisin kuulusteltavaksi poliisin päämajaan Kuala Lumpurissa Bukit Amanin alueella.


Malesian viranomaiset pidättivät 1. toukokuuta satoja siirtolaistyöntekijöitä Kuala Lumpurissa. Pidätykset tehtiin vain tunteja sen jälkeen, kun terveysministeriö oli luvannut, ettei paperittomilla maahanmuuttajilla ole mitään pelättävää, mikäli he suostuvat koronavirustesteihin. Pidätykset tapahtuivat alueilla, joilla on todettu runsaasti koronavirustartuntoja. Silminnäkijän mukaan ihmisiä vietiin pois rekoilla ja heitä oli ainakin 300. Mukana ei suinkaan ollut vain työntekijöitä, vaan myös lapsia.


Kuala Lumpurin poliisi otti yhteyttä kirjeenvaihtaja Sukumaraniin päivä artikkelin julkaisun jälkeen. Poliisi tutkii häntä rikoslain 504 lakipykälän nojalla ("tahallinen loukkaus, jonka on tarkoitus provosoida rauhan rikkomiseen") sekä vuoden 1998 viestintä- ja multimedialain 233 lakipykälän nojalla ("verkkotilojen tai verkkopalvelun väärinkäyttö").


“Malesia nousi vuoden 2020 lehdistönvapausindeksissä enemmän kuin mikään muu maa, kiitos vähentyneen sensuurin ja itsesensuurin. Tashny Sukumaranin tapaus kuitenkin muistuttaa siitä, että maa voi pudota indeksissä, mikäli hallitus ei muuta mediaan kohdistuneita ankaria drakonisia lakejaan”, muistuttaa RSF:n Aasian ja Tyynenmeren osaston vastaava Daniel Bastard.


Malesian ankarimmat lait mahdollistavat median tiukan valvonnan, ja niiden rikkominen saattaa johtaa jopa 20 vuoden vankeusrangaistukseen.


Malesia sijoittui RSF:n vuoden 2020 lehdistövapausindeksissä sijalle 101., 22 sijaa viime vuotta korkeammalle. Indeksiin listataan 180 maata järjestyksessä niiden lehdistönvapaustilanteen mukaan. Tutustu vuoden 2020 indeksiin.


Suomennos: Anastasia Ranta

bottom of page