top of page

Kannanotto koskien Helsingin Sanomien oikeustapausta

Toimittajat ilman rajoja Suomi ry/Reportrar utan gränser Finland (TIR) seuraa huolestuneena oikeudenkäyntiä, jossa kolmea Helsingin Sanomien (HS) toimittajaa syytetään turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä.

TIR ei puutu käräjäoikeuden toimintaan eikä epäile käräjäoikeuden riippumattomuutta. TIR ei myöskään ota kantaa siihen, ovatko rikoksen kriteerit täyttyneet vai ei.

TIR katsoo, että puolustuksen pääargumentti siitä, ettei yksittäinen toimittaja voi päättää minkään artikkelin julkaisemisesta, vaan päätöksestä vastaa viime kädessä lehden päätoimittaja, noudattaa vapaata ja vastuullista journalismia vaalivien toimitusten yleistä käytäntöä.

TIR ihmettelee syytettä, joka koskee julkaisematonta materiaalia ja katsoo, että

pelkästään tällaisen syytteen asettaminen hämärtää nykyistä käytäntöä, jonka mukaan vasta julkaistuun artikkeliin voidaan ottaa kantaa.

TIR painottaa, että HS:n oikeudenkäynti ja journalisteihin kohdistuvat syytteet ovat jo nyt rajoittaneet vapaan lehdistön toimintaa, sillä näiden aiheuttama sananvapauden rajojen hämärtyminen kasvattaa epätietoisuutta ja itsesensuuria toimituksissa.

Demokratian periaatteita painottavassa oikeusvaltiossa tämä on huolestuttava kehitys.bottom of page