top of page

Egyptiläiskuvaaja Shawkan vapautui vankilasta - viettää edelleen yönsä poliisiaseman putkassa

Toimittajat ilman rajoja (RSF) iloitsee Egyptin päätöksestä vapauttaa Shawkanina tunnettu valokuvaaja Mahmoud Abou Zeid. RSF on kuitenkin pahoillaan siitä, että valokuvaaja on vain puoliksi vapaa. Pitkään vankilassa virunut Shawkan joutuu viettämään yönsä poliisiaseman putkassa ainakin seuraavan viiden vuoden ajan.


Kuva: Khaled Desouki / AFP

Egyptiläinen valokuvaaja ja toimittaja Mahmoud Abou Zeid, joka tunnetaan myös nimellä Shawkan, on ollut pidätettynä 14. elokuuta 2013 lähtien. Shawkan pidätettiin työtehtävän yhteydessä, kun hän oli kuvaamassa Kairon Rabaa al-Adawiyan aukiolla puhjenneita mielenosoituksia. Mielenosoittajat vastustivat armeijan vallankaappausta.


Rabaa al-Adawiyan tapahtumat johtivat verilöylyyn, jossa menehtyi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan ainakin 817 ihmistä maan turvallisuusjoukkojen käytettyä äärimmäistä voimaa mielenosoittajiin. Samassa yhteydessä pidätettiin satoja ihmisiä. Shawkan heidän mukanaan.


Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) saamien tietojen mukaan Shawkan on viimein vapautunut vankilasta, mutta hänen on edelleen määrä pysyä poliisin tiukassa valvonnassa ainakin seuraavan viiden vuoden ajan. Valokuvaaja joutuu viettämään poliisin putkassa kello 18:00 – 06:00 välisen ajan.


Shawkan ja hänen avustajansa ovat päättäneet valittaa päätöksestä.


Shawkanin ja noin 700 muun varsin mielivaltaisissa olosuhteissa pidätetyn henkilön massaoikeudenkäynti alkoi joulukuussa 2016. Shawkan tuolloin ehtinyt olla vangittuna jo yli kaksi ja puoli vuotta. Oikeudenkäynti päättyi vasta syyskuussa 2018, jolloin hänelle määrättiin viiden vuoden vankeusrangaistus.


Häntä ei kuitenkaan vapautettu välittömästi, vaikka tuossa vaiheessa hän oli ehtinyt olla yli viisi vuotta pidätettynä. Sen sijaan Shawkan joutui viettämään jostain kafkamaisesta syystä vielä kuusi kuukautta vankilassa ja kaksi viikkoa poliisiasemalla ennen kuin hän pääsi lopulta kotiin varhain tänä aamuna.



Shawkan ei ole ainoa pidätetty toimittaja


RSF:n Lähi-idän osaston päällikkö Sophie Anmuth vaatii vainotulle valokuvaajalle täyttä ja ehdotonta vapautta.


- Ensimmäinen taistelu on voitettu ja kiitämme kaikkia niitä, jotka ovat liittyneet mukaan ponnisteluihimme Abou Zeidin vapauttamiseksi. Sota ei silti ole ohitse. Kampanjamme tulee jatkumaan samalla tavoin kuin aikaisemminkin. Emme taistele pelkästään Shawkanin puolesta, vaan jotta myös yli 30 muuta työtehtävissä ollutta toimittajaa vapautettaisiin, Anmuth sanoo.


RSF on vaatinut Shawkanin vapauttamista Egyptin viranomaisia vapauttamaan Shawkanin hänen pidätyksestään lähtien. Sananvapausjärjestö on muun muassa käynnistänyt erilaisia kampanjoita valokuvaajan vapauttamiseksi.


Tunnetuin näistä on viime vuonna käynnistynyt #MyPicForShawkan, joka sai sosiaalisen median kautta runsaasti näkyvyyttä. Kampanja huomioitiin myös Egyptissä, vaikka sen tukemiseen liittyikin huomattavia riskejä.


Amnesty International ja RSF järjestivät myös yhteisen mielenosoituksen Egyptin suurlähetystön ulkopuolella Pariisissa hieman ennen Shawkanin oikeudenkäyntiä. Mielenosoituksessa vaadittiin kuvaajan välitöntä ja ehdotonta vapauttamista.


RSF:n Washingtonin toimisto puolestaan käynnisti samaan aikaan oman kampanjansa, jonka seurauksena Yhdysvaltain kongressin ihmisoikeuskomissio otti vangitun valokuvaajan kohtalon käsiteltäväkseen.


Lisäksi RSF tuki viime vuonna Shawkanin nimittämistä YK:n opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon Guillermo Cano -sananvapauspalkinnon saajaksi, joka myös myönnettiin hänelle.


Tällä hetkellä ainakin 32 toimittajaa on vangittuna Egyptissä heidän työnsä vuoksi. RSF pelkää egyptiläisen, riippumattoman journalismin tekevän kuolemaa.


Egypti sijoittuu RSF:n kansainvälisellä lehdistönvapausindeksillä sijalle 161. Indeksillä on yhteensä 180 maata.




MARTTI ASIKAINEN


bottom of page